Na dobry początek :) Chleb gryczano – kukurydziany

Chleb  jest produktem, za którym najbardziej tęsknimy po przejściu na dietę bezglutenową. Stanowi  on niemalże podstawę naszego codziennego jadłospisu. Niestety piękne pachnące, świeżutkie, pszenne lub żytnie pieczywo nigdy nie pojawi się na talerzu bezglutenowca.
Więc co pozostaje takiej osobie?
Jest kilka możliwości. Jedną z nich jest zakup pieczywa  bezglutenowego w sklepie (według mnie najczęściej jest ono  pozbawione smaku). Możemy zdecydować się też na wafle ryżowe, jednak nie dość, że szybko nam się przejedzą, to nie są one odżywcze, a dodatkowo będziemy nieustannie głodni. Ja przygotowałam dla was propozycję, która choć wymaga trochę wysiłku to z pewnością zadowoli wasze podniebienia o stokroć bardziej niż sklepowe produkty. Jest nią chleb gryczano- kukurydziany. Każdy go może zrobić sam w domu. Przepis do niego zamieszczam poniżej. Na koniec dodam, iż to pieczywo posmakowało nie tylko mi ale zyskało  również upodobanie u  mojej rodziny i znajomych 🙂 Mam nadzieje, że wam także przypadnie do gustu. SMACZNEGO!

 

Składniki

  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 1,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 3 szkl. ciepłej wody
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szkl.  siemienia lnianego
  • 1 opak. drożdży suszonych
  • 1 szkl. pestek słonecznika

Wykonanie

  1. Siemię lniane mielimy np. blenderem i zalewamy wodą tak aby zmielone ziarna zostały przykryte. Odstawiamy na  ok. 10 min.
  2. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, kukurydzianą, sól, cukier, drożdże i dodajemy ciepłą wodę. Wszystko razem mieszamy.
  3. Następnie dodajemy siemię lniane i słonecznik i dalej mieszamy ok. 5 -10 min. ( konsystencja ciasta będzie  dosyć rzadka ale nie należy się tym przejmować bo ciasta z mąk bezglutenowych już tak mają :))
  4. Gotowe ciasto przekładamy do foremki ( najlepsza będzie niewielka keksówka wtedy chlebek będzie wyższy) i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy  50 min. w temperaturze 180 st. C