Kasza jaglana z owocami i miętą

Aż wstyd się przyznać, ale kasza jaglana nie zawsze gościła w mojej kuchni. Pomimo, iż jej wspaniała wartość odżywcza  była mi dobrze znana, to z niewiadomych  względów niezwykle rzadko ją spożywałam. Na szczęście to się zmieniło. Teraz  kasza jaglana króluje w mojej kuchni, szczególnie w formie na słodko.  A większość moich śniadań nie może się bez niej obyć 🙂

Wersja słodko-miętowa, którą przygotowałam zdecydowanie podbiła moje serce! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! 🙂

 

Składniki

  • 2 małe brzoskwinie  (lub 1 duża)
  • 100g truskawek
  • 1/3 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 garść listów świeżej  mięty

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku polewając wrzątkiem. Następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy dwukrotnie większą ilością wody. Gotujemy ok 10 min. Pod koniec gotowania pilnujemy aby kasza nie przywarła i mieszamy co jakiś czas.
  2. W międzyczasie  szatkujemy miętę, truskawki kroimy w ćwiartki a brzoskwinię w plasterki. Wszystko
    wykładamy na patelnię i podgrzewamy ok 5-7 min. na wolnym ogniu. Delikatnie mieszamy aby owoce nie przywarły.
  3. Kaszę jaglaną przekładamy do salaterki a na wierzch wykładamy owoce. Smacznego!