Truskawkowo–rabarbarowa zapiekanka z migdałową nutą

Sezon owocowy czas rozpocząć 🙂

Ostatnio w piękny, słoneczny dzień odwiedziłam pobliski targ. Wędrując pomiędzy stoiskami, ciesząc oczy widokiem warzyw i owoców, zdecydowałam się na zakup truskawek i rabarbaru. Od razu w mojej głowie zakiełkowała myśl o zrobieniu owocowej zapiekanki. To świetny pomysł na letni posiłek, nie tylko dla bezglutenowców! Tak więc od myśli do czynu 🙂

Truskawki, rabarbar, quinoa i migdały. Może trudno w to uwierzyć ale jest  to połączenie idealne!
Taka zapiekanka to zdrowy  i smaczny  pomysł na śniadanie lub podwieczorek 🙂
Smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i prosto z lodówki 🙂

Życzę smacznego!

Składniki

  • 200g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 1 szkl. quinoa
  • 2 szkl. wody
  • 1 jogurt naturalny (200g)
  • 1 jajo
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżka karobu
  • 3 łyżki płatków migdałowych (30g)

 

Wykonanie

  1. Quinoę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Zalewamy 2 szklankami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy 10 min pod przykryciem, na wolnym ogniu. Nie mieszamy, ale pilnujemy aby się nie rozgotowała. Po 10 min, jeżeli pozostało w garnku trochę wody, kaszę odcedzamy i odstawiamy.
  2. Jogurt mieszamy z jajkiem, karobem oraz miodem, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
  3. Następnie formę ( ja użyłam tortownicy o średnicy 16cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przekładamy quinoę i zalewamy naszą masą jogurtową, delikatnie mieszając.
  4. Na wierzch zapiekanki układamy wcześniej umyte i pokrojone w połówki truskawki oraz rabarbar pokrojony w cienkie plasterki.
  5. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C  przez 35 min. Po 15 min.  pieczenia, wierzch zapiekanki posypujemy płatkami migdałów.

 

 

 

(Visited 90 times, 2 visits today)