Chleb z suszonymi pomidorami

I tak nadesz艂a pora na nowy chleb bezglutenowy 馃檪

Za ka偶dym razem, piek膮c chleb, modyfikuj臋 sk艂adniki i pr贸buj臋 stworzy膰 co艣 nowego, smaczniejszego itp. Jak wiadomo nie zawsze wszystko wychodzi. Czasami bywa tak, 偶e smak chleba jest daleki od po偶膮danego albo struktura niezbyt zadowalaj膮ca. Ale nie zra偶am si臋 tym, bo przecie偶 praktyka czyni mistrza. Przyznam si臋, 偶e na samym pocz膮tku nie wyobra偶a艂am sobie, aby moje bezglutenowe wypieki mog艂y oby膰 si臋 bez udzia艂u gumy guar lub gumy ksantanowej,聽 no bo jak? Przecie偶 co艣 musi spaja膰 ca艂o艣膰 i nadawa膰 w艂a艣ciw膮 struktur臋. Nie wierzy艂am, 偶e siemi臋 lniane mo偶e sobie z tym tak dobrze poradzi膰. A jednak…. M贸j pierwszy chleb z dodatkiem siemienia, ku mojej uciesze trzyma艂 si臋 bez zarzutu. 呕adnego kruszenia, wysychania itp. Co tylko zach臋ci艂o mnie do dalszych eksperyment贸w. Pewnie jeszcze nie raz si臋gn臋 po wymienione wy偶ej bezglutenowe substancje zag臋szczaj膮ce. Na t膮 chwil臋 jednak wydaj膮 mi si臋 zb臋dne.

Chlebek, kt贸ry mo偶ecie zobaczy膰 na聽 zdj臋ciu, upiek艂am聽 podczas mojej ostatniej wizyty w rodzinnym domu. Ma bardzo wilgotn膮 struktur臋, dzi臋ki czemu jest delikatny i nie kruszy si臋. Na dzie艅 dzisiejszy zaliczam go do moich ulubionych 馃檪

 

 

Sk艂adniki

  • 1 1/2 szkl. m膮ki gryczanej
  • 1 szkl. m膮ki amarantusowej
  • 1/2 szkl. m膮ki z tapioki
  • 1/2 szkl. nasion siemienia lnianego
  • 8 sztuk suszonych pomidor贸w z zalewy
  • 1 op. dro偶d偶y suszonych
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki soli
  • 2 1/2 szkl. wody

 

Wykonanie

  1. M膮ki wsypujemy do miski, dodajemy dro偶d偶e, siemi臋 lniane (nasiona przed dodaniem zmiksowa艂am blenderem), s贸l i cukier.
  2. Pomidory ods膮czamy z zalewy na papierowych r臋cznikach i kroimy w paseczki. Nast臋pnie dodajemy do pozosta艂ych sk艂adnik贸w, wlewamy wod臋 i wyrabiamy ciasto ok. 10 min. (ciasto b臋dzie mia艂o konsystencj臋 g臋stej 艣mietany).
  3. Odstawiamy na 30 min. w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia (mo偶e wyrasta膰 w misce, w kt贸rej wyrabiali艣my ciasto b膮d藕 w foremce do pieczenia). Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 min.

 

 

 

(Visited 398 times, 1 visits today)