Sałatka z rukolą, serem feta i truskawkami

W tym roku, obiecałam sobie, że sezon truskawkowy wykorzystam w pełni. Tak więc co raz, na mój stół  wędrują truskawki 🙂 Stanowią one albo główny składnik dania, albo jego dodatek. Do tej pory truskawki spożywałam  jedynie w potrawach na słodko, jednak od dzisiaj  na pewno się to zmieni. Sałatka z truskawkami jest tak pyszna, że nie sposób się jej oprzeć. W sam raz na upalne dni 🙂 Smacznego!
 

Składniki

  • 1/2 opakowania rukoli (60g)
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 300 g truskawek
  • 130g sera feta

sos

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie

  1. Rukolę i truskawki  dokładnie myjemy. Aby odsączyć rukolę z wody najlepiej jest rozłożyć ją na  papierowym ręczniku. Słonecznik prażymy na suchej patelni  aż się zarumieni. Następnie odstawiamy go do wystygnięcia.
  2. Ser (ja użyłam prawdziwej fety) kroimy w kostkę a truskawki w ćwiartki.Wszystkie składniki  umieszczamy w misce, polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.

 

 

 

(Visited 188 times, 1 visits today)