Spaghetti ze szpinakiem i bakłażanem

Uwielbiam szpinak, szczególnie w połączeniu z suszonymi pomidorami i serem feta. Taka kompozycja jest jak dla mnie obłędna. A składniki te w towarzystwie bakłażana? Chyba nie muszę nikogo przekonywać jak dobrze to smakuje 🙂

Dlatego też już nigdy nie chcę słyszeć, że osoby będące na diecie bezglutenowej są skrzywdzone przez los, ponieważ ich jedzenie jest dziwne, niesmaczne  itd. Wcale tak nie jest!  Wystarczy odrobina wysiłku i chęci aby móc cieszyć się smacznym i zdrowym jedzeniem pomimo nietolerancji glutenu 🙂

A  dzisiaj serwujemy na obiad spaghetti! Smacznego!

Składniki

  • 1/2 bakłażana
  • 300g liści szpinaku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 120g sera feta (prawdziwego)
  • duża cebula cukrowa
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 140g makaronu ryżowego
  • 1 łyżeczka parmezanu (opcjonalnie)
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • mielona gałka muszkatołowa

Wykonanie

  1. Cebulę kroimy w piórka i zarumieniamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, pod koniec  dodajemy drobno posiekany czosnek.
  2. Bakłażan kroimy na plastry obsypujemy solą i odstawiamy na 10-15 min. Następnie przepłukujemy go pod bieżącą wodą i kroimy w kosteczkę. Umieszczamy go na patelni dolewamy troszeczkę wody i dusimy do czasu aż będzie miękki.
  3. Do gotowego bakłażana dodajemy wcześniej zarumienioną cebulkę, szpinak  oraz suszone pomidory i podgrzewamy wszystko na patelni ok. 10 min. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Na 2 min. przed zdjęciem z gazu dodajemy fetę.
  4. Do gotującej się wody dodajemy sól ziołową, pieprz i gałkę muszkatołową. Następnie wsypujemy makaron i gotujemy 5-6 min. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy na talerze. Wykładamy nasz farsz na makaron i posypujemy parmezanem!

 

 

 

 

 

 

(Visited 256 times, 1 visits today)