Crumble z nektarynką i ricottą

Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowy deser to ten będzie idealny. Po prostu rozpływa się w ustach… Nie wymaga wielkiego zaangażowania a efekt jest obłędny. Możecie do deseru wykorzystać również inne owoce, brzoskwinie albo gruszki 🙂 Do dzieła!

 

Składniki (2 porcje)

  • 2 nektarynki
  • 1 opakowanie sera ricotta (100g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 czubata łyżeczka masła śmietankowego extra

Wykonanie

  1.  Nektarynki myjemy i kroimy w kostkę, a następnie umieszczamy w ceramicznych miseczkach. Ricottę mieszamy z miodem oraz jajkiem. Powstałą masą zalewamy nasze owoce.
  2. Następnie płatki owsiane i płatki migdałowe mieszamy z masłem tak aby powstała a`la kruszonka. Posypujemy nią nasz deser i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C na 20-25 min.

(Visited 121 times, 1 visits today)