Faszerowane pieczarki z natką pietruszki

Pieczarki można przygotować na bardzo wiele sposobów. Pomimo ich znikomej wartości odżywczej, posiadają bogate walory smakowe. Dlatego też warto znaleźć dla nich miejsce w naszej kuchni i urozmaicić trochę codzienne posiłki. Bo nuda w kuchni to nuda w życiu – od dzisiaj to moje nowe motto 😉
Ja postanowiłam przygotować je oczywiście w lekkiej wersji,  z tego co udało mi się znaleźć w lodówce… W sam raz np. na kolację 🙂

 

 

Składniki

  • 3 duże pieczarki
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie

  1. Pieczarki dokładnie myjemy i obrywamy z nich ogonki. Cebulę, ogonki pieczarek oraz paprykę kroimy w kostkę, podgrzewamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek aż zmiękną. Następnie dodajemy jajka, natkę
    pietruszki, sól i pieprz.
  2. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy do momentu aż jajka się zetną. Przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki i pieczemy 20-25 min. w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika wierzch pieczarek posypujemy startym parmezanem.

(Visited 100 times, 1 visits today)