Muffiny gryczane z morelami

Niewiarygodne…. To są moje pierwsze muffiny, odkąd  koniecznością stało się dla mnie  przejście na dietę bezglutenową. A mówią, że za pierwszym razem rzadko co się udaje… Mnie jednak spotkała miła niespodzianka;) Muffiny wyszły wspaniałe! I to upieczone w piekarniku, którego jak już wspominałam nie darzę raczej zaufaniem (może jednak zmienię co do niego zdanie).

W każdym razie musicie koniecznie ich spróbować! Pyszne, zdrowe ciastko! Polecam wszystkim 🙂

 

 

Składniki

  • 1 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1/3 szkl. płatków siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki stewii
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 6 dużych moreli
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • kakao  do posypania (bezglutenowe)

* Wszystkie produkty używane przeze mnie są:
– oznaczone jako bezglutenowe lub
– na opakowaniu wśród wymienionych alergenów nie ma informacji jakoby zawierały śladowe ilości glutenu

– nie posiadają oznaczenia  „produkt bezglutenowy” jak również informacji o alergenach, ALE z natury są produktami bezglutenowymi i ich skład nie budzi obawy (z tych korzystam bardzo rzadko)

 

 

Wykonanie

  1. Do miski wsypujemy suche produkty: mąkę, płatki siemienia lnianego (można też dodać zblendowane ziarna lnu),  proszek do pieczenia, sodę oraz stewię. Maślankę, jajka oraz oliwę z oliwek roztrzepujemy widelcem w drugim naczyniu. Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy delikatnie, tylko  do czasu połączenia się ze sobą składników.
  2. Foremki na muffiny uzupełniamy do ¾ wysokości, dodajemy pokrojone morele (sposób krojenia i wielkość dowolna :). Im więcej się ich zmieści tym lepiej, więc upychamy ile się da. Na koniec każdą muffinę uzupełniamy resztą ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min. w 200 st. C.
  3. Muffiny po przestygnięciu przykryjcie kloszem albo włóżcie do zamykanego pojemnika, aby nie wyschły zbyt szybko:)

 

(Visited 212 times, 1 visits today)