Proste leczo z soczewicą

Leczo to danie, które uwielbiam od dzieciństwa. Moja mama zawsze robiła je latem, gdy na ogrodzie mieliśmy zatrzęsienie warzyw. No bo co zrobić, gdy cukinie rosną w niewyobrażalnie szybkim tempie, a pomidory czerwienią się z dnia na dzień coraz bardziej? Pomysłów może i jest sporo, ale ten jest zdecydowanie najszybszy i najprostszy 🙂 W maminej wersji danie to zawsze pojawia się z dodatkiem mięsa. Ja natomiast zrobiłam je w wersji wegańskiej, z soczewicą 🙂 Smacznego!

Składniki (4-5 porcji)

  • 2 cukinie
  • 3 papryki
  • 1 bardzo duża cebula cukrowa
  • 2 bardzo duże pomidory malinowe
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ziołowa

Wykonanie

  1.  Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy dwukrotnie większą ilością wody i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec mieszamy aby nie przywarła (moja tym razem delikatnie się rozgotowała).
  2. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę a cebulę w ósemki. Wszystko umieszczamy w garnku i gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy pokrojone pomidory (możemy je obrać ze skórki, jeżeli sama ładnie odchodzi). Na koniec przyprawiamy.
  3. Do miseczek wykładamy soczewicę i zalewamy leczo. I obiad gotowy. Dla mnie smakuje wyśmienicie 🙂

 

 

(Visited 139 times, 1 visits today)