Sałatka z cieciorką i melonem

Upały powoli się kończą, jednak temperatury są nadal wysokie… Nie wiem jak Wy ale ja ciągle nie mam ochoty na ciepłe dania… Więc co tu zjeść aby było pożywne a jednocześnie chłodne? W moim przypadku na ratunek przychodzą sałatki. Pomysł na tą sałatkę pojawił się po zakupie melona. Był tak pyszny, że trudno było się powstrzymać przed zjedzeniem go od razu. A, że dzień wcześniej ugotowałam cieciorkę, to tak jakby sama wprosiła się do tej sałatki 😉

 

 

Składniki

  • 1 1/2 szkl. ugotowanej cieciorki
  • 1/2  szkl. kaszy jaglanej
  • 1/4 melona (400g melona bez skórki)
  • 1/2 szt. czerwonej papryki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • chilli

 

 

Wykonanie

  1. Cieciorkę zalewamy wodą i pozostawiamy aby napęczniała na 12h (najlepiej zrobić to na noc). Następnego dnia cieciorkę odcedzamy na sitku i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy ją na małym ogniu przez 90 min. Po ugotowaniu ponownie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

  2. Kaszę jaglaną sparzamy wrzątkiem, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Pod koniec, gdy zaczyna gęstnieć, mieszamy ją delikatnie aby nie przywarła.

  3. Melona i paprykę kroimy w kostkę. Po przestygnięciu cieciorki i kaszy, łączymy ze sobą wszystkie produkty i przyprawiamy. Najlepiej wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie możemy konsumować nasze danie.