Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną i mięsem mielonym

W ostatnim czasie na blogu powiało słodkością … Postanowiłam więc to troszeczkę zmienić i upichcić coś obiadowego. Nie chcę przecież abyście pomyśleli, że nie jem nic pożywnego tylko same desery 😉

Nadszedł sezon na kabaczki, dynię, śliwki, jabłka, do wyboru do koloru.. A ja na początek zdecydowałam się na bakłażana… Już dawno miałam ochotę na te urocze warzywo o pięknym fioletowym kolorze. Może same w sobie w smaku nie jest zachwycające, ale w połączeniu z dodatkami smakuje wyśmienicie. Tak więc suszonych pomidorów i mozzarelli nie mogło tu zabraknąć, bo przecież jest to połączenie idealne!

…a moi rodzice stwierdzili, że codzienne mogłabym im serwować takie pyszności;)

 

 

Składniki

  • 2 bakłażany  (680)
  • 350g mięsa mielonego z szynki
  • 1/2 torebki kaszy gryczanej palonej
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy (60g)
  • 2 marchewki
  • 1 kula mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ziołowa
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

 

Wykonanie

  1. Bakłażany kroimy na połówki, wykrawamy środek, posypujemy solą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie opłukujemy je wodą i wstawiamy do piekarnika na 15 min.
  2. Kaszę gryczaną wrzucamy na wrzątek i gotujemy 15-20 min. Marchewkę ścieramy na tarce i dusimy na patelni dodając odrobinę wody aż zmięknie.
  3. Mięso mielone smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy mięso się zetnie, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone i drobniutko pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Do farszu dodajemy kaszę gryczaną, podduszoną marchewkę i przyprawy. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez 5 min.
  4. Następnie bakłażany nadziewamy naszym farszem, a wierzch przykrywamy cienko pokrojonymi plastrami mozzarelli. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 -25 min w temp. 180 st.C