Muffiny z borówką amerykańską

Czas na kolejne muffiny! Tym razem do środka tych pysznych wypieków powędrowała borówka amerykańska. Muffiny wyszły bardzo delikatne, aż rozpływały się w ustach. Co więcej smakowały nie tylko mi…  moja siostra zajadała je ze smakiem mimo, że nie jest na diecie bezglutenowej. To  kolejny raz potwierdza, że bezglutenowe potrawy są nie tylko dla bezglutenowców. Zdrowe osoby również mogą znaleźć dla nich miejsce w codziennym menu, aby urozmaicić co nieco swoją dietę 🙂

 

Składniki (12 sztuk)

  • 1 szkl. mąki ryżowej
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1/3 szkl. płatków lnianych (lub zblendowane siemię lniane)
  • 2 jajka
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/2 łyżeczki stewii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie borówek amerykańskich (250g)
  • 1 banan
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie

  1. Składniki suche: mąkę, płatki  lniane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz
    stewię mieszamy w jednym naczyniu, natomiast składniki mokre: jaja, jogurt naturalny, oliwę z oliwek i rozgniecionego banana w drugim. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy łyżką do momentu  połączenia.
  2. Papilotki umieszczamy w blaszce na muffiny i uzupełniamy je do 1/3 wysokości. Nakładamy do nich jak najwięcej borówek i na koniec uzupełniamy pozostałym ciastem.
  3. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 20-25 min. Najlepiej nakłuć patyczkiem i sprawdzić czy już są gotowe. Moje wyszły bardzo jasne z wierzchu, z winy piekarnika, generalnie powinny mieć złocisty kolor.

 

(Visited 326 times, 1 visits today)