Ciasto dyniowo-marchewkowe

Ostatnio zrobiło się tu trochę cicho. Niestety to wszystko z powodu nadmiaru obowiązków. Postanowiłam więc się  poprawić i na przeprosiny upiekłam dla Was ciasto 😉
Oczywiście musiałam skorzystać z tego, że rozpoczął się sezon na dynię. Jesienią będzie to dla mnie warzywo nr 1. W związku z tym, przygotujcie się, że co rusz będę przemycała ją do różnych przepisów 🙂

Jeżeli chodzi o ciasto to wyszło wilgotne i naprawdę bardzo smaczne a przy tym i zdrowe!
Idealne do pracy, do szkoły czy na zajęcia na uczelni 🙂

 

Składniki

  • 600g puree z dyni (pieczonej)
  • 500g marchwi
  • 3 jajka
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 11/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. rodzynek
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 1/4 szk. cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

 

Wykonanie

  1. Dynię dzielimy na mniejsze części i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temp. 150 st. C. Po tym czasie wyjmujemy ją, oddzielamy skórkę i rozgniatamy miąższ na puree. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Marchew ścieramy na tarce. Rodzynki sparzamy gorącą wodą i po 5 min. odcedzamy na sitku.  3.Do wymienionych wyżej składników dodajemy wszystkie pozostałe: mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, oliwę z oliwek oraz jajka. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 60 min. Po wyjęciu należy odstawić je do ostygnięcia na ok. 20 min. Po tym czasie można wyjąć je z blaszki. Smacznego!

 

(Visited 418 times, 1 visits today)