Tymiankowy kurczak z frytkami z batatów i czatnej z mango

Zdecydowanie jest to przepis dla osób o mocnych kubkach smakowych 😉 Oczywiście kto lubi delikatniejsze smaki może zrezygnować ze słodko-ostrego dipu i zastąpić go np. sałatką z rukoli. Zapewniam Was, że taka wersja będzie również świetnie smakowała 🙂

Ja nigdy nie należałam do wielbicieli bardzo ostrych smaków, jednak czatnej (chutney) z mango podbił moje serce! Co więcej może on stanowić dodatek także do różnych chipsów warzywnych lub świeżego pieczywa 🙂

*Dla ciekawych – czatneje to ostre lub słodko-kwaśne sosy powstałe na bazie warzyw, owoców, przypraw i ziół. Stanowią przyprawę, której nie może zabraknąć na indyjskim stole.

 

 

Składniki (2 porcje)

  • 4 nieduże bataty
  • 4 nóżki z kurczaka bez skóry

Marynata

  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól ziołowa

Czatnej

  • 1 mango
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli

 

Wykonanie

  1.  Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę, obtaczamy w niej kurczaka i pozostawiamy na noc w lodówce.
  2. Mango po obraniu i pozbyciu się pestki umieszczamy w blenderze. Dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chili (pestki z papryczki należy usunąć). Wszystko razem blendujemy.
  3. Zamarynowanego kurczaka pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. 40-50 min.
  4. Bataty kroimy  w paseczki i obtaczamy w łyżce oliwy z dodatkiem soli ziołowej, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 min. w temp. 180 st. C.

 Smacznego!

 

 

(Visited 233 times, 1 visits today)