Tymiankowy kurczak z frytkami z batat贸w i czatnej z mango

Zdecydowanie jest to przepis dla os贸b o mocnych kubkach smakowych 馃槈 Oczywi艣cie kto lubi delikatniejsze smaki mo偶e zrezygnowa膰 ze s艂odko-ostrego dipu i zast膮pi膰 go np. sa艂atk膮 z rukoli. Zapewniam Was, 偶e taka wersja b臋dzie r贸wnie偶 艣wietnie smakowa艂a 馃檪

Ja nigdy nie nale偶a艂am do wielbicieli bardzo ostrych smak贸w, jednak czatnej (chutney) z mango podbi艂 moje serce! Co wi臋cej mo偶e on stanowi膰 dodatek tak偶e do r贸偶nych chips贸w warzywnych lub 艣wie偶ego pieczywa 馃檪

*Dla ciekawych – czatneje to ostre lub s艂odko-kwa艣ne sosy powsta艂e na bazie warzyw, owoc贸w, przypraw i zi贸艂. Stanowi膮 przypraw臋, kt贸rej nie mo偶e zabrakn膮膰 na indyjskim stole.

 

 

Sk艂adniki (2 porcje)

  • 4 niedu偶e bataty
  • 4 n贸偶ki z kurczaka bez sk贸ry

Marynata

  • 1 艂y偶ka tymianku
  • 1 艂y偶eczka miodu
  • 1 艂y偶ka octu balsamicznego
  • 2 艂y偶ki oliwy z oliwek
  • 1 z膮bek czosnku
  • pieprz, s贸l zio艂owa

Czatnej

  • 1 mango
  • 1 z膮bek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli

 

Wykonanie

  1. 聽Dzie艅 wcze艣niej przygotowujemy marynat臋, obtaczamy w niej kurczaka i pozostawiamy na noc w lod贸wce.
  2. Mango po obraniu i pozbyciu si臋 pestki umieszczamy w blenderze. Dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczk臋 chili (pestki z papryczki nale偶y usun膮膰). Wszystko razem blendujemy.
  3. Zamarynowanego kurczaka pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. 40-50 min.
  4. Bataty kroimy聽 w paseczki i obtaczamy w 艂y偶ce oliwy z dodatkiem soli zio艂owej, nast臋pnie uk艂adamy je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 min. w temp. 180 st. C.

聽Smacznego!

 

 

(Visited 214 times, 1 visits today)