Zupa dyniowa z batatami i nutą chilli

W tym roku jestem zdecydowanym dyniomaniakiem :)… Mogę zajadać dynię w każdej formie, zarówno w cieście, plackach, sałatce jak i zupie:)
Mam nadzieję, że Was również zarażę upodobaniem do tego pomarańczowego warzywa i chętnie będziecie przygotowywać w kuchni potrawy z jego udziałem:)
Pamiętajcie o tym, że dynia jest bardzo zdrowa!
Nie zwlekajcie zatem za długo, tylko raz dwa do sklepu. Kupcie najlepiej zapas i wrzućcie do zamrażalki, będzie jak znalazł w zimowych i wiosennych miesiącach 😉

 

Składniki

  • 500g puree z dyni hokkaido
  • 2 bataty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki chilli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej i cynamonu
  • pieprz
  • sól
  • *pestki dyni – opcjonalnie

 

Wykonanie

  1. Bataty obieramy i gotujemy do miękkości w litrze wody. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w plasterki a cebulę w piórka, wszystko razem dusimy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
  2. Do ugotowanych batatów dodajemy puree z dyni* i uduszoną cebulę z jabłkiem, na koniec wszystko blendujemy. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku, jeżeli ktoś lubi bardzo ostrą wersję może dodać więcej chilli. Smacznego:)

*Dynię pieczemy w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) w temp. 180 st.C przez ok 30 min. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki i rozgniatamy lub blendujemy na puree. Szybsza wersja to po prostu ugotowanie dyni razem z batatami 🙂

 

(Visited 113 times, 1 visits today)