Domowe „mleko” kokosowe

Postanowiłam, że podzielę się z Wami przepisem na domowe mleko kokosowe. Co prawda pomysłów jak je zrobić znajdziecie w internecie wiele, ale może akurat mój okaże się Waszym ulubionym 😉
Wykonanie takiego mleka w domu jest banalnie proste, wystarczą wiórki kokosowe, gorąca woda, gaza i blender. A więc do dzieła! 🙂

Składniki

  • 3 szkl. wiórek kokosowych
  • 4 szkl. wody

Wykonanie

  1. Wiórki kokosowe zalewamy 2 szklankami gorącej wody i odstawiamy na 1,5 h. Następnie umieszczamy wszystko w blenderze i blendujemy ok 2 min.
  2. Wykładamy powstałą masę na gazę i odciskamy mleko do czystego naczynia miseczki/garnuszka.
  3. Suchą masę wiórkową ponownie zalewamy 2 szklankami gorącej wody i odstawiamy na 3 h. Po tym czasie powtarzamy wszystkie czynności. Obie partie mleka mieszamy ze sobą, przelewamy do butelki i gotowe :).
  4. Możemy przechowywać je w lodówce, moim zdaniem maksymalnie 2 dni. Mleko po pewnym czasie się rozwarstwia, więc przed użyciem należy energicznie nim wstrząsnąć.

 

(Visited 124 times, 1 visits today)