Karobowe pancakes z cynamonowo-imbirową gruszką

Gdy brakuje Wam pomysłu na śniadanie w zimowe ranki, polecam PANCAKES! 🙂 Delikatne i rozpływające się w ustach, razem z cynamonowo – imbirową gruszką stanowią idealny posiłek, który doda energii i napełni pozytywnym myśleniem na cały dzień.
Po takim śniadaniu, żaden mróz, wiatr czy śnieg nie jest straszny 🙂
Dlatego też, zaopatrzcie się w potrzebne składniki, bo pomysł na następne śniadanie już jest! 🙂

Składniki (3-4 porcje)

  •    1 szkl. mąki gryczanej
  •    1/2 szkl. mąki kokosowej
  •    2 1/2 szkl. mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się kokosowe klik )
  •    4 gruszki (dosyć twarde
  •    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  •    3 czubate łyżeczki karobu
  •    1 jajko
  •    2 łyżki miodu
  •    1 łyżeczka świeżego imbiru
  •    odrobina oleju kokosowego
  •    cynamon
  •    szczypta soli

 

 

Wykonanie

  1. Suche składniki takie jak mąka, karob i proszek do pieczenia umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli. W drugim naczyniu łączymy ze sobą składniki mokre, czyli mleko, jajko i miód. Następnie, dodajemy wszystko do siebie i miksujemy przez chwilę.
  2. Patelnię (nieprzywierającą) rozgrzewamy z odrobiną oleju kokosowego. Ciasto nakładamy łyżką formując małe placuszki, smażymy na średnim ogniu i po niedługiej chwili UWAGA* – delikatnie przekładamy łopatką na drugą stronę:) Po ok. 30 sekundach zdejmujemy je z patelni i układamy na talerzu.
  3. Gruszki obieramy, kroimy w większe kawałki i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy 1/3 szklanki wody, cynamon oraz  łyżeczkę startego imbiru. Gotujemy na niedużym ogniu ok. 20 min., aż woda wyparuje a gruszki będą miękkie 🙂

* Pancakes są bardzo delikatne, dlatego też podczas ich obracania przyda się odrobina cierpliwości i skupienia:)

 

 

(Visited 244 times, 1 visits today)