Sałatka z jadalnymi kasztanami, pieczoną dynią i kolendrą

Jadalne kasztany… Kilka lat temu nawet nie wiedziałam, że takowe istnieją. Po raz pierwszy natknęłam się na nie, będąc na wycieczce w Chorwacji, w miejscowości Opatija. Podczas spaceru  tamtejszym bulwarem zostałyśmy z mamą zaczepione przez lokalnego sprzedawcę, który zaoferował nam rożek pełen gorących, jadalnych kasztanów. Pamiętam, że wydałyśmy na nie kilka euro, jednak z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że było warto 🙂 Smakowały wspaniale!

Tak więc, gdy kilka dni temu podczas zakupów w znanym wszystkim sklepie „B” moim oczom ukazały się jadalne kasztany – nie zastanawiałam się ani chwili, tylko sprawnie wrzuciłam kilkanaście sztuk do koszyka. Wiedziałam, że na pewno zostaną dobrze wykorzystane:)

Po upieczeniu ich w piekarniku, trudno było mi się oprzeć aby nie zjeść ich od razu:)
Pomyślałam również, że idealny „team” stanowić będą w połączeniu z pieczoną dynią i nie pomyliłam się ani trochę!

 

Składniki

  • 300g dyni
  • 300g jadalnych kasztanów w łupinkach
  • garść świeżej kolendry

opcjonalnie

  • szczypta mielonego pieprzu i soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

  1. Kasztany nacinamy na krzyż na brzuszkach. Wykładamy je na blaszce i pieczemy 20 min. w 180st. C (kasztany powinny się otworzyć). Po wyjęciu z piekarnika,  staramy się od razu obrać je ze skorupek (uwaga nie poparzcie się).
  2. Dynię kroimy w kosteczkę i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180st. C również na 20 min. Pod koniec pieczenia do dyni dorzucamy na 5 min. obrane kasztany.
  3. Wszystko wyjmujemy do miseczki i mieszamy z posiekaną kolendrą, ewentualnie przyprawiamy – to już kwestia smaków. Ja zjadłam ją jeszcze ciepłą, jednak na zimno powinna być również bardzo smaczna.

 

 

(Visited 382 times, 1 visits today)