Świąteczna ryba z morelami – last minute

Oderwałam się na chwilę od gotowania i sprzątania aby podzielić się z Wami dietetycznym, szybkim i bardzo smacznym przepisem na świąteczną rybę. Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu jak przyrządzić wigilijną rybę lub chcecie przygotować ją na różne sposoby i szukacie inspiracji, to zachęcam do skorzystania z przepisu.
Oczywiście możecie go również wykorzystać na inne okazje np. na Sylwestra – sprawdzi się w 100% 🙂

Życzę Wam Kochani Wesołych Świąt! 🙂

 

 

Składniki

  • 250g filetu z dorsza
  • 3/4 szkl. przecieru pomidorowego*
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 6 sztuk moreli suszonych
  • przyprawa do ryb (Dary Natury)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie

  1. Filet z ryby kroimy na kawałki, obtaczamy w przyprawie do ryb i pieczemy w piekarniku 15 min. w temperaturze 200 st. C. Morele sparzamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 min.
  2. Paprykę i cebulę oraz morele kroimy w paseczki i dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, gdy zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze kilka minut i wykładamy na rybę (wersja na gorąco) lub czekamy, aż sos wystygnie, następnie wykładamy go na rybę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (wersja na zimno).

* Przecier pomidorowy kupiłam w Biedronce, jest dostępny w małym kartonie, nie posiada dodatków i konserwantów.

Smacznego!

(Visited 152 times, 1 visits today)