Zupa krem z buraka i batata z prażonym sezamem

Jestem pewna, że Wasze głowy na tą chwilę są zaprzątnięte jedynie myślami jakie dania upichcić na święta, czyli co zrobić na kolację wigilijną, a co na pierwszy i drugi dzień świąt – doskonale Was rozumiem, też tak mam 🙂 Zdaję sobie  również sprawę, że w tym przedświątecznym okresie wymyślanie codziennych posiłków może sprawiać kłopot, dlatego posyłam wam przepis na szybką i banalnie łatwą zupę krem z buraka i batata : ) Jest pyszna! Mam nadzieję, że Wam także będzie smakowała! 🙂

Składniki

  • 1 średni burak
  • 1 duży batat
  • 2 średnie marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 1/2 łyżki przyprawy do zupy jarzynowej (Dary Natury)*
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki sezamu (na dwie porcje)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


*przyprawa nie zawiera soli i konserwantów – idealna do zup!

 

 

Wykonanie

  1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, dodajemy przyprawę do zupy jarzynowej oraz pokrojony na plasterki ząbek czosnku. Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  2. Po ugotowaniu, usuwamy z zupy ziele angielskie i blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. W międzyczasie na suchej patelni, na małym ogniu, prażymy sezam (aż uzyska złoty kolor). Zupę nakładamy do miseczek i posypujemy sezamem. Smacznego!