Bezglutenowa pita z zieloną pastą z soczewicy i awokado

Bezglutenowy chlebek pita to według mnie najprostsza postać bezglutenowego pieczywa. Jeżeli więc potrzebujecie małej odmiany w kuchnia, to będzie jak znalazł!
A fanom past kanapkowych chciałabym przekazać, że w takim połączeniu nic więcej do szczęścia nie potrzeba! 😉
Ja swoją pitę schrupałam z nową, pyszną pastą z soczewicy i awokado, ale sądzę, że ta i ta także będą świetnym dodatkiem.

Zapewniam Was, że pita oraz pasta sprawdzą się bardzo dobrze zarówno podczas codziennych posiłków jak i na przeróżnych imprezach! 🙂
Tak więc róbcie, próbujcie, smakujcie i częstujcie gości!

 

 

Składniki

Pita (5-6 szt.)

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowe)
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (plus 2-3 czubate łyżki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1/2 szklanki wody

Pasta z soczewicy i awokado

  • 1/2 szklanka soczewicy
  • 1/2 awokado
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • mała szczypta chilli

 

 

Wykonanie

  1.   Do naczynia wsypujemy wszystkie składniki (płatki owsiane wcześniej blendujemy), wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30-40 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dosypujemy ok. 2-3 czubate łyżki mąki, aby możliwe było późniejsze rozwałkowanie ciasta. Następnie odrywamy nieduże kawałki ciasta (wielkości śliwki) i rozwałkowujemy na placki. Wrzucamy na suchą, bardzo dobrze rozgrzaną patelnię i podpiekamy z obu stron.
  2. Pity układamy na talerzu i przykrywamy drugim, aby nie wyschły i nie kruszyły się.
  3. Soczewicę płuczemy, zalewamy dwukrotnie większą ilością wody i gotujemy do miękkości. Awokado, ostudzoną soczewicę i natkę pietruszki umieszczamy w blenderze, dodajemy przyprawy, sok z cytryny oraz drobno posiekany czosnek i wszystko miksujemy na gładką masę.

Dla mnie kompozycja ta jest przepyszna!

 

  • Koniecznie muszę Twoje patelniane chlebki wypróbować 🙂