Omlet ze szpinakiem i żurawiną

Ten przepis powstał bardzo spontanicznie. Niedawno podczas zabieganego dnia, wróciłam do domu bardzo głodna…. i jedyne czego potrzebowałam to coś zjeść,  „już, tu i teraz” 🙂 Nie zrobiłam zakupów więc skorzystałam z tego co znalazłam w lodówce i szafce kuchennej, i tak powstał przepis na bardzooo smaczny wytrawno-słodki omlet 🙂

Ostatnio dosyć często jem omlety i zdecydowanie w wersji słodkiej. Pokrojone w trójkąty i przesmarowane delikatnie domowym dżemem stanowią dla mnie idealną przekąskę, podczas intensywnych dni spędzonych poza domem.

 

Składniki

Omlet

  • 2 jajka + jedno białko
  • 2 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych)
  • szczypta soli

Szpinak z żurawiną

  • 2 duże garści szpinaku baby
  • 1/4 szklanki żurawiny  suszonej
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wykonanie

  1. Omlet roztrzepujemy z płatkami owsianymi i wylewamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  2. Żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z dodatkiem oliwy z oliwek, aż zmięknie. Dodajemy szpinak, posiekany czosnek, odcedzoną żurawinę, przyprawy i podgrzewamy ok. 2 min. Wykładamy na omlet i gotowe!

Smacznego!