Orzechowe ciasteczka z ciecierzycy

Te ciasteczka podbiły moje serce!!! Po pierwsze są przepyszne, po drugie zdrowe, a po trzecie oczywiście bezglutenowe 🙂

Przepisów na ciastka z cieciorki jest wiele, więc i ja postanowiłam wymyślić własną wersję, z której nieskromnie mówiąc, jestem bardzo zadowolona 🙂 Ciastka znikły w błyskawicznym tempie i jedyne co usłyszałam to „Pyszne”!

A dlaczego zdrowe i odżywcze? To proste! Cieciorka to skarbnica białka, orzechy są źródłem cennych kwasów omega-3 i magnezu, daktyle natomiast nadają słodki smak i z uwagi na dużą zawartość cukrów prostych są dobrym źródłem energii (polecane sportowcom). Co więcej, suszone daktyle zawierają taurynę, związek o działaniu antydepresyjnym!

Tak dużo zalet! Musicie ich spróbować;)!

Składniki

  • 1 puszka cieciorki (lub 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki daktyli (100g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 /4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3 paski gorzkiej czekolady (bezglutenowej)

 

 

Wykonanie

  1. Cieciorkę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Daktyle zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy na 15 min. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Cieciorkę, orzechy, proszek do pieczenia i olej kokosowy umieszczamy w blenderze i mieszamy na jednolitą masę. Daktyle miksujemy oddzielnie, dzięki temu uzyskamy konsystencję jednolitego dżemu bez kawałków skórki.
  3. Na koniec dodajemy mąkę, daktylowy dżem i wszystko dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i delikatnie łączymy z powstałą masą.
  4. Z masy odrywamy nieduże kawałki, rozpłaszczamy w dłoni lub łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min., aż zyskają złoty kolor.

                                                          Smacznego;)!
(Visited 1 258 times, 3 visits today)