Orzechowe ciasteczka z ciecierzycy

Te ciasteczka podbi艂y moje serce!!! Po pierwsze s膮 przepyszne, po drugie zdrowe, a po trzecie oczywi艣cie bezglutenowe 馃檪

Przepis贸w na ciastka z cieciorki jest wiele, wi臋c i ja postanowi艂am wymy艣li膰 w艂asn膮 wersj臋, z kt贸rej nieskromnie m贸wi膮c, jestem bardzo zadowolona 馃檪 Ciastka znik艂y w b艂yskawicznym tempie i jedyne co us艂ysza艂am to „Pyszne”!

A dlaczego zdrowe i od偶ywcze? To proste! Cieciorka to skarbnica bia艂ka, orzechy s膮 藕r贸d艂em cennych kwas贸w omega-3 i magnezu, daktyle natomiast nadaj膮 s艂odki smak i z uwagi na du偶膮 zawarto艣膰 cukr贸w prostych s膮 dobrym 藕r贸d艂em energii (polecane sportowcom). Co wi臋cej, suszone daktyle zawieraj膮 tauryn臋, zwi膮zek o dzia艂aniu antydepresyjnym!

Tak du偶o zalet! Musicie ich spr贸bowa膰;)!

Sk艂adniki

  • 1 puszka cieciorki (lub 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy)
  • 1 szklanka orzech贸w w艂oskich
  • 3/4 szklanki daktyli (100g)
  • 1 艂y偶eczka oleju kokosowego
  • 1 /4 szklanki m膮ki ry偶owej
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3 paski gorzkiej czekolady (bezglutenowej)

 

 

Wykonanie

  1. Cieciork臋 p艂uczemy na sitku pod bie偶膮c膮 wod膮. Daktyle zalewamy 1/3 szklanki gor膮cej wody i odstawiamy na 15 min. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Cieciork臋, orzechy, proszek do pieczenia i olej kokosowy umieszczamy w blenderze i mieszamy na jednolit膮 mas臋. Daktyle miksujemy oddzielnie, dzi臋ki temu uzyskamy konsystencj臋 jednolitego d偶emu bez kawa艂k贸w sk贸rki.
  3. Na koniec dodajemy m膮k臋, daktylowy d偶em i wszystko dok艂adnie mieszamy. Czekolad臋 kroimy na drobne kawa艂ki i delikatnie 艂膮czymy z powsta艂膮 mas膮.
  4. Z masy odrywamy niedu偶e kawa艂ki, rozp艂aszczamy w d艂oni lub 艂y偶k膮 i uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min., a偶 zyskaj膮 z艂oty kolor.

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 Smacznego;)!
  • Omg!! Ale rewelacja! Zapisuj臋:)