Owsianka na bogato!

Po świątecznym i Sylwestrowym łakomstwie, myślę, że czas powrócić do zdrowych i odżywczych posiłków oraz regularnego jedzenia! 😉
Powiem Wam szczerze, że podczas tegorocznych świąt nie przejadłam się za bardzo… myślę, że będąc na ścisłej diecie bezglutenowej raczej ciężko o taki stan. Asortyment moich bezglutenowych dań świątecznych nie jest zazwyczaj aż  tak rozbudowany jak dań tradycyjnych, więc nie martwię się o to, że nie mogłabym po świętach zmieścić się w ulubione dżinsy 😉
Pomimo, iż dania, które spożywałam były zdecydowanie zdrowszą wersją tych tradycyjnych, to strasznie zatęskniłam za codziennym lekkim a zarazem sycącym śniadaniem… i padło na owsiankę!

Myślę, że i Wy potrzebujecie po świętach posiłków, które Was wzmocnią i dodadzą energii – tak więc do dzieła!

 

Kochani!!! 
Życzę Wam wszelkiej pomyślności na nowy rok, 
zdrowia i miłości – bo to podstawa! 
oraz realizacji zamierzonych planów i spełnienia marzeń 🙂

Składniki

  • 1/2 szkl. płatków owsianych (bezglutenowych!)
  • 1 1/2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 małe awokado
  • 1 mały banan
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki rodzynek

Wykonanie

  1. Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawimy na 10 min aż spęcznieją. Rodzynki sparzamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min i odcedzamy na sitku. Banana blendujemy z awokado i łyżeczką kakao.
  2. Do miseczki nakładamy połowę płatków owsianych, posypujemy połową siemienia lnianego i rodzynek, wykładamy część zblendowanego musu i kawałki pomarańczy,  a następnie w tej samej kolejności wykładamy drugą część składników.