Kokosowe kopytka z batatów

Bataty są nieocenione… mam wrażenie, że można z nich zrobić wszystko…
… i wszystko będzie równie pyszne 🙂

Tym razem z tych słodkich ziemniaków przygotowałam kopytka, które ani trochę nie przypominają tradycyjnych. Są lekko słodkie i świetnie komponują się z prażonymi wiórkami kokosowymi.

Spróbujcie koniecznie :)!

Składniki (2 porcje)

  • puree z dużego batata (370g)
  • 3/4 szkl. mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Wykonanie

  1. Batata myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 1h w 200 st. C . Gdy jest już miękki, wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem lub blendujemy. (Batata można również obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości, jest to szybsza metoda, dla zapracowanych).
  2. Do puree z batata dodajemy mąkę, szczyptę soli i dokładnie ze sobą mieszamy, ugniatamy ciasto, dzielimy na porcje, tworzymy walce i kroimy w rąby, tworząc kopytka. W międzyczasie w garnku gotujemy wodę z dodatkiem oliwy z oliwek.
  3. Na wrzącą wodę wrzucamy kopytka, mieszamy lekko aby nie przykleiły się do siebie oraz do dna garnka i gotujemy na małym ogniu aż wypłyną. Łyżką cedzakową wyjmujemy je i układamy na talerzu.
  4. Na patelnię wsypujemy wiórki kokosowe, podgrzewamy  do uzyskania złotego koloru. Posypujemy nimi kopytka i zajadamy ze smakiem.