Łosoś z makaronem z zieloną herbatą i pesto z bazylii

Moje ostatnie odkrycie to makaron ryżowy z zieloną herbatą. Prawdopodobnie wielu z Was miało okazję już go spróbować,  ja natomiast pierwszy raz trafiłam na niego kilka dni temu.
Powiem Wam szczerze, że zachwycił mnie swoim smakiem, jest przepyszny. Podczas gotowania musiałam się bardzo kontrolować, aby nie zjeść go „solo” przed podaniem obiadu.
Jestem pewna, że jeszcze nie raz zagości na moim talerzu 🙂

…..A dzisiaj,  mam dla Was szybki i bajecznie łatwy pomysł na obiad 🙂 Delikatny łosoś, kremowe pesto i orzeźwiający makaron… musicie tego spróbować!

Składniki

 

  • 100g makaronu ryżowego z zieloną herbatą
  • 200g świeżego łososia norweskiego
  • pęczek bazylii
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1/2 kuli mozzarelli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ziołowa

 

Wykonanie

  1. Łososia umieszczamy w folii aluminiowej, posypujemy solą ziołową, świeżo zmielonym pieprzem i 2 łyżkami soku z cytryny. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Gdy łosoś już odleżał swoje w lodówce rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, wkładamy łososia zawiniętego w folię i pieczemy  w blaszce lub brytfance 15 min.
  2. Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
  3. W blenderze umieszczamy umytą bazylię, pokrojoną mozzarellę, uprażone na patelni orzechy, oraz drobno posiekamy lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek i przyprawiamy pieprzem, wszystko miksujemy na jednolitą masę.
  4. Na talerz wykładamy makaron, układamy na nim kawałek łososia i polewamy pesto, wierzch możemy posypać orzechami.

Smacznego :)!

,

(Visited 267 times, 1 visits today)