Krem orzechowo-karobowy!

Wybrałam się na weekend do domu, z myślą, że odpocznę od warszawskiego zgiełku i nacieszę się świeżym powietrzem. Nie marzyłam o ładnej pogodzie, ale żeby nie doczekać się nawet jednego promienia słońca to już naprawdę niesprawiedliwe… Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza,  mam jednak cichą nadzieję, że mimo wszystko wkrótce zawita do nas wiosna 🙂
Dla poprawy humoru przygotowałam kremowe co nieco, bardzo sycące i odżywcze, nadaje się zarówno jako samodzielny deser jak i smarowidło np. do naleśników czy wafli ryżowych.

Co ciekawe, nikt z częstowanych osób nie mógł uwierzyć, że jednym ze składników jest biała kasza gryczana 😉

 

Składniki

  • 100g orzechów laskowych
  • 50g kaszy gryczanej białej  (niepalonej)
  • 1 średni banan
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki karobu
  • 1/3 szkl. mleka ryżowego

Wykonanie

  1. Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w dwukrotnie większej ilości wody.
  2. Mleko, orzechy laskowe, banana, miód, karob oraz ostudzoną kaszę gryczaną umieszczamy w blenderze, następnie miksujemy na gładką masę. Krem podany w formie deseru nakładamy do pucharków i dekorujemy według uznania (w moim przypadku były to orzechy nerkowca).

Smacznego! 🙂

 

(Visited 270 times, 1 visits today)