Mazurek bez pieczenia!

Święta bez mazurka? Nawet nie ma mowy! Mazurek to obok królowej babki, król wielkanocnych słodkości 😉 Przygotowywany jest na wiele sposobów, bo przecież każdy lubi coś innego. Dla mnie zdecydowanie od zawsze, najlepszy i najsmaczniejszy typ, to ten ze smażonymi jabłkami. Przygotowałam go w wersji dla alergików, bezglutenowej, bez mleka i jaj, ze spodem nie wymagającym pieczenia. Dzięki temu nie musicie zamęczać swoich piekarników, które w okresie przedświątecznym wykonują najczęściej katorżniczą pracę 😉 Tak więc zachęcam Was serdecznie do wypróbowania przepisu, na pewno Wam posmakuje!

 

mazurek2

Składniki

Ciasto

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 100g orzechów nerkowca
  • 70g daktyli suszonych
  • 70g oleju kokosowego bezzapachowego (4 łyżki)
  • laska wanilii (lub ekstrakt z wanilii)

Masa

  • 6 dużych jabłek winnych
  • skórka z cytryny
  • skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 30g płatków migdałowych (do posypania)

mazurek3

Wykonanie

  1. Daktyle zalewamy 1/3 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 30 min. aby dobrze zmiękły. Następnie miksujemy je na gładką masę. Płatki owsiane i orzechy nerkowca również miksujemy. Dodajemy do nich „dżem” z daktyli, olej kokosowy, ziarenka wyskrobane z laski wanilii i ugniatamy ciasto. Wykładamy równomiernie dno oraz boki foremki na tartę i wstawiamy do lodówki na 2 godz.
  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Pomarańczę i cytrynę sparzamy wrzątkiem, szorujemy dokładnie szczoteczką każdą z nich. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce. Pomarańczę obieramy, jej skórkę dokładnie oczyszczamy z białego środka i kroimy w drobną kostkę – 2 łyżki. Składniki umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu ok 1h. Po usmażeniu, jabłka odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
  3. Masę wykładamy na wcześniej schłodzony spód ciasta. Dekorujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz pokrojoną pomarańczą.

Smacznego! 😉

 

(Visited 631 times, 1 visits today)