Rolada z polędwiczki z pastą z suszonych pomidorów i orzeszków ziemnych

Kolejną wielkanocną propozycją, którą dla Was przygotowałam jest rolada mięsna. Myślę, że wspaniale wkomponuje się pomiędzy świąteczne przekąski. Możecie ją zajadać zarówno w towarzystwie sałatek jak i domowej ćwikły. Bardzo prosta w przygotowaniu, a swoim smakiem zadowoli na pewno nie jedną osobę 🙂

rolada2

 

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa (300g)
  • 7 sporych suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych  (obranych z łupinek)
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawa do mięs i sosów (Dary Natury)
  • sól ziołowa

rolada3

 

 

Wykonanie

  1. Polędwiczkę obsypujemy solą ziołową oraz przyprawą, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na noc do lodówki.
  2. Pomidory suszone wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z oliwy, następnie umieszczamy w blenderze, dodajemy orzeszki ziemne, miód i miksujemy wszystko na gładką pastę.
  3. Polędwiczkę  nacinamy wzdłuż,  tak aby dało się ją później rozłożyć jak książkę, następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa i posypujemy delikatnie solą ziołową od wewnętrznej strony.
  4. Pastę  równomiernie rozprowadzamy po płacie mięsa, zostawiamy odstęp (ok. 1 cm) przy końcu, w stronę którego będziemy zawijamy polędwiczkę, tak aby pasta nie wypłynęła. Zwijamy ściśle i spinamy wykałaczkami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 min. w temperaturze 200 st. C.