Gryczane chlebki z suszonymi pomidorami

Znudził Wam się chleb? Potrzebujecie odmiany? Ruszam więc z pomocą. Oto przedstawiam Wam gryczane chlebki bez mąki! Pełne ziaren, z kawałkami suszonych pomidorów. Ahh smakują wybornie, szczególnie z pastami kanapkowymi. Idealne dla alergików – nie zawierają mąki, mleka, jaj. Z ich udziałem kanapki na śniadanie czy kolację zyskają nowy wymiar, oczywiście zdrowszy i smaczniejszy! A z dodatkami możecie zaszaleć, wszelka zielenina mile widziana 😉

 

 

chlebek2

Składniki

  • 100g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 4-5 suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego (zimnego)

 

chlebek3

 

Wykonanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy, studzimy i miksujemy w blenderze na gładką masę.
  2. Masę z kaszy umieszczamy w misce, dodajemy pestki dyni i słonecznika, siemię lniane, olej kokosowy, pokrojone w paski suszone pomidory oraz przyprawy. Wyrabiamy ręką do połączenia się składników.
  3. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozprowadzamy powstałą masę (powinna być dosyć cienka).
  4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30-35 min. i pieczemy w temperaturze 200 st.C.
  5. Po wyjęciu, ostrym nożem możemy pokroić chlebek na kromki i ostawić do ostygnięcia.

Ps. Czas pieczenia w głównej mierze zależy od rodzaju piekarnika, pamiętajcie więc żeby doglądać chlebka. Krojąc kromki zwróćcie uwagę, aby nie były zbyt długie, gdyż źle układają się w dłoni i mogą się łamać.

Smacznego!