Lekka, wiosenna sałatka

Bardzo lubię sałatki, sama jestem więc zaskoczona, że tak rzadko pojawiają się na blogu. Zdecydowanie czas to zmienić. Na pierwszy ogień leci zatem lekka, owocowa sałatka z czerwonym ryżem i rukolą, wzbogacona bazyliową nutą 🙂

 

sałatka 2

 

Składniki (2 porcje)

  • 2 duże garście rukoli
  • 70g czerwonego ryżu
  • 100g winogrona białego, bezpestkowego
  • 1/2 jabłka

sos

  • garść bazylii
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu

sałatka

Wykonanie

  1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Jabłko kroimy w średniej grubości plastry i układamy w blaszce do pieczenia, pieczemy ok. 20 min w 200 st. C.
  3. Bazylię, miód oraz wyciśnięty sok z cytryny miksujemy w blenderze na sos.
  4. Na talerzu układamy rukolę, ryż, winogrona oraz upieczone jabłko i polewamy bazyliowym sosem.

Smacznego!

 

 

 

(Visited 158 times, 1 visits today)