Pieczona marchewkowo-batatowa przekąska z orzechową kruszonką

Ta przekąska to naprawdę prawdziwa bomba beta-karotenowa! W sam raz na wiosnę! Musimy przecież zadbać o naszą skórę przed latem, aby cieszyć się później ładną i zdrową opalenizną. Beta-karoten zarówno wspomaga opalanie jak i stanowi dodatkowy „filtr przeciwsłoneczny” zabezpieczający przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Co więcej uchroni on naszą skórę przed powstawaniem plam i przebarwień będących często skutkiem kąpieli słonecznych.

Tak więc zaopatrzcie się w potrzebne składniki i do dzieła!

 

pomarańczowa przekąska

 

Składniki

  • 1 batat
  • 3 średnie marchewki
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu

pomarańczowa przekąska2

Wykonanie

  1. Bataty i marchewkę obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w ósemki lub jak wolicie. Miód mieszamy z oliwą z oliwek i nacieramy nim warzywa. Pieczemy 40 – 60 min. w temp. 200 st.C ( ja korzystam z piekarnika gazowego, myślę jednak, że przy pieczeniu z termoobiegiem czas ten będzie krótszy).
  2. Orzeszki* mielimy w blenderze z dodatkiem soku z cytryny. Bataty i marchewkę wykładamy na talerz i posypujemy orzechową kruszonką.

*Najlepsze orzeszki to te kupione w łupinkach i samodzielnie przez nas wyłuskane.

Smacznego! 😉

  • ahilles107

    Ależ ona świetnie wygląda!