Wege kotleciki

Nadszedł dzień, w którym i u mnie zagościły wegańskie kotlety. Oczywiście jestem zdecydowanym mięsożercą, jednak warzywa i strączki darzę równie wielką miłością. Generalnie, gdyby nie moje nietolerancje pokarmowe, jadłabym wszystko z jednym wymogiem – ma być zdrowe!

Do przepisu tym razem wskoczyła zielona soczewica. Biedna musiała odleżeć swoje w szafce, bo zawsze jakoś tak odruchowo sięgam po tą w kolorze pomarańczowym. Zielona jednak zdecydowanie odnalazła się w kotlecikach, bo smakowały super. Co więcej, myślę, że w duecie z dipem czosnkowym albo czatnejem podbiją niejedne kubki smakowe 😉

 

kotleciki vege3

Składniki

  • 1/2 szklanki soczewicy zielonej
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka zimnego oleju kokosowego (bezzapachowego)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól ziołowa, pieprz świeżo mielony

 

Wykonanie

  1. Soczewicę zalewamy wodą i moczymy przez 30 min. W międzyczasie przygotowujemy kaszę jaglaną, przelewamy ją wrzątkiem, zalewamy szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż woda wyparuje. Soczewicę odcedzamy, zalewamy szklanką świeżej wody i gotujemy również na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 min.
  2. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Składniki umieszczamy na patelni, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy olej kokosowy, soczewicę oraz przyprawy. Wszystko dusimy jeszcze ok. 10 min.
  3. Kaszę jaglaną łączymy z farszem, dokładnie mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez 30-40 min. w 180 st. C.
  4. Kotleciki należy delikatnie zdejmować  z blaszki jeżeli chcemy  skonsumować je od razu na ciepło, po ostygnięciu natomiast są zwarte i nie ma obawy, że się rozpadną.

Smacznego!