Truskawkowy deser jaglany z kokosową bitą śmietaną

Sezon na truskawki w pełni! Mam więc dla Was pomysł na wykorzystanie tych czerwonych, pysznych owoców. Deser truskawkowo-jaglany!  Delikatny i sycący a przy tym banalnie łatwy w przygotowaniu! Uwierzcie mi, uzależnia 😉

 

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej
  • 300 g truskawek
  • 1 banan
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka stewii (opcjonalnie)

 

deser truskawkowy 2

 

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną sparzamy wrzątkiem, zalewamy 1 1/3 szklanki wody i gotujemy. Po ugotowaniu studzimy.
  2. Zimną kaszę miksujemy z bananem na gładką masę, dodajemy truskawki i dalej miksujemy przez chwilę.
  3. Schłodzone mleko kokosowe ( min. przez 24h w lodówce) otwieramy, oddzielamy twardą część tłuszczu od wody. Tłuszcz miksujemy z dodatkiem stewii na sztywną bitą śmietanę. Wodę natomiast możemy wykorzystać np. do koktajlu.
  4. Deser nakładamy do pucharków, dekorujemy truskawkami i listkami mięty.

Smacznego!

Zapisz

Zapisz

(Visited 301 times, 1 visits today)