Chałwowa gryczanka z morelami

Czas na kolejną gryczankę, tym razem chałwową. Pyszna i sycąca, w sam raz na letni poranek. Zakupcie więc morele na pobliskim bazarze i zróbcie dla niej miejsce wśród codziennych owsianek ! Oczywiście możecie wykorzystać inne owoce – jest ich teraz pod dostatkiem. Takiego śniadania z pewnością pozazdroszczą Wam wszyscy! 😉

 

chałwowa gryczanka 2

Składniki (2 porcje)

  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • 6 daktyli suszonych
  • 6 moreli
  • 3-4 łyżeczki pasty tahini

Wykonanie

  1. Kaszę gryczaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą, zalewamy 2 1/4 szklanki mleka ryżowego, dodajemy cieniutko pokrojone daktyle i gotujemy ok. 15-20 min. Ugotowaną kaszę przykrywamy i odstawiamy na 5 min.
  2. Morele myjemy i kroimy na cztery lub sześć części. Umieszczamy na patelni, podlewamy odrobiną wody i podgrzewamy ok 5 min. aż zmiękną*.
  3. Kaszę gryczaną zalewamy pozostałą częścią mleka, dodajemy tahinę i mieszamy.  Rozlewamy do miseczek, a na wierzchu układamy morele.

*Oczywiście do gryczanki możecie dodać świeże morele (ważne aby były miękkie), bądź też inne owoce wedle uznania 🙂

 

Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

(Visited 255 times, 3 visits today)