Wegańskie naleśniki z czekoladowym musem z czerwonej fasoli

Tak, zdecydowanie zatęskniłam za naleśnikami. A szczególne za ich słodką formą. Połączenie cieniutkiego placka z czekoladowym smarowidłem i świeżymi owocami to coś czemu nie można się oprzeć. Jestem pewna, że po takim daniu,  jedyne czego będziecie potrzebowali do szczęścia to…. dodatkowa porcja 😉

naleśniki2

Składniki

Mus czekoladowy

  • 1/2 puszki czerwonej fasoli (120g)
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy (lub daktylowego)
  • 1 dojrzały banan
  • 2 płaskie łyżeczki karobu
  • po podania: 500g borówek

Ciasto naleśnikowe

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki wody

 

naleśniki3

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki potrzebne do musu umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę. Wymienione składniki umieszczamy  w misce i wyrabiamy trzepaczką ciasto, konsystencją powinno przypominać jogurt pitny.
  3. Kroplę oliwy rozsmarowujemy pędzelkiem na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, wlewamy porcjami ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Smażymy ok. 2 min. z jednej strony, następnie ok. 30 sekund z drugiej.*
  4. Po usmażeniu naleśniki układamy na talerzu i po ich lekkim ostygnięciu przykrywamy drugim talerzem, dzięki temu będą one miękkie i elastyczne przez długi czas.
  5. Naleśniki podajemy z przygotowanym czekoladowym musem i borówkami.

*Ważne aby ciasto było dobrze wymieszane, a porcje wlewane na patelnię niezbyt duże, to pozwoli na osiągnięcie naprawdę cienkich naleśników.

Smacznego! 😉

 

 

(Visited 343 times, 1 visits today)