Dyniowy budyń Chia

Sezon na dynię czas rozpocząć! I jak tu jej nie kochać jeżeli pasuje niemal do wszystkiego, a pomysłów na potrawy z jej udziałem jest milion. Dla  mnie ta pomarańczowa królowa jesieni jest genialna! I bardzo chętnie goszczę ją w swojej kuchni. Tym razem rolę główną zagrała w budyniu. Oczywiście nie takim tradycyjnym! Bo bez jaj i mleka. Tak więc weganie i alergicy również mogą nacieszyć swoje kubki smakowe tym pysznym deserem. To jak, próbujecie? 😉

budyn-2

 

Składniki

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka miąższu z dyni Hokaido
  • 1 średnia gruszka
  • 3 płaskie łyżki nasion Chia
  • 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (Dary Natury)* + szczypta cynamonu
  • 1-2 łyżki syropu z agawy

*Skład przyprawy do piernika: cynamon, imbir, skórka pomarańczy, anyż owoc, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie. Jeżeli preferujecie bardziej korzenne smaki możecie dodać więcej przyprawy niż zawiera przepis.

budyn6

Wykonanie

  1. Dynię kroimy na pół, wkładamy do piekarnika (skorupą do dołu) i pieczemy w 200 st. C przez ok. 1 godzinę (aż będzie miękka).  Do dyni dodajemy przekrojoną gruszkę (obraną ze skórki lub nie) i pieczemy w tej samej temperaturze przez 30 min.
  2. Po upieczeniu z dyni usuwamy pestki i wybieramy miąższ*, dodajemy go razem z gruszką (bez skórki i pestek) do mleka kokosowego i blendujemy.
  3. Następnie dodajemy nasiona Chia, przyprawy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok. 15-20 min. do momentu, aż budyń zgęstnieje.
  4. Rozlewamy do miseczek i podajemy na ciepło lub schłodzony. Obie opcje smakują wyśmienicie 🙂

*Z całej dyni uzyskamy więcej niż szklankę miąższu. Tak więc resztę miąższu można zamknąć w pojemnik, wstawić do lodówki i wykorzystać do innych dań.

Smacznego! 😉