Orzechowe babeczki z malinami

To już ostatnie chwile, kiedy możemy cieszyć się smakiem świeżych malin. Ubolewam z tego powodu, bo bardzo lubię te owoce. Mogłyby codziennie wpadać do moich śniadaniowych owsianek, jaglanek czy gryczanek. Ostatnio będąc w domu udało mi się upolować jeszcze jedną (pewnie już ostatnią) miseczkę malin „prosto z krzaka”. Nie pozostało więc nic innego jak tylko przygotować z ich udziałem babeczki, ku uciesze domowego grona smakoszy 😉

babeczka-z-malinami-2

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 daktyli suszonych
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • 2 duże garście malin

 

babeczka-z-malinami-1

Wykonanie

  1. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 min. Po wyjęciu oczyszczamy je ze skórek za pomocą bawełnianej ściereczki. Daktyle kroimy w cieniutkie paseczki i zalewamy 1/4 szklanki wody, moczymy przez 15 min (można również namoczyć je w całości a później zblendować)
  2. Płatki owsiane oraz orzechy rozdrabniamy w blenderze. W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, dodajemy daktyle wraz z wodą, w której się moczyły oraz 1/2 szklanki wody.
  3. Mieszamy krótko do połączenia się składników ( jeżeli ciasto jest za gęste należy dodać więcej wody). Powinno mieć konsystencję ciasta na muffiny.
  4. Foremki (najlepiej silikonowe) wypełniamy ciastem do 1/2 wysokości i dodajemy maliny (tyle ile uda nam się zmieścić). Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min. Wyjmujemy z foremek dopiero po wystygnięciu.

Smacznego! 😉