Batatowe placuszki z limonką

To idealny przepis na leniwe, słodkie weekendowe śniadanie! Lekkie placuszki, o orzeźwiającym smaku! Po takim posiłku przypływ energii gwarantowany 😉

 

placuszkilimonka-3

 

Składniki (ok.9 sztuk)

  • batat ( 190g)
  • limonka
  • 1 łyżka miodu ( lub syrop z agawy, daktylowy)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

placuszkilimonka

 

Wykonanie

  1. Batata obieramy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Limonkę sparzamy wrzątkiem.
  2. Suche składniki umieszczamy w misce, dodajemy rozgniecionego widelcem lub lekko zblendowanego batata, wodę, miód, startą skórkę oraz sok z limonki.  Mieszamy do połączenia  się składników.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką placuszki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 min. w temperaturze 200 stopni. Placuszki można podawać z owocami, polane miodem lub syropem klonowym.

Smacznego! 😉