Roladki z bakłażana

Wegańskie, dietetyczne roladki z bakłażana! Po brzegi wypełnione pastą z czerwonej fasoli. Bez dodatku tłuszczu – możecie więc zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. Co więcej są proste i szybkie w przygotowaniu. Będą zatem świetnym pomysłem na przystawkę, gdy wpadnie do Was rodzina lub znajomi 😉

 

rollsy-z-baklazana

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 gruszka
  • pieprz kolorowy

 

 

rollsy-z-baklazana-1

 

Wykonanie

  1. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Obsypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Gruszkę kroimy na plasterki i grillujemy na rozgrzanej patelni. Suszone pomidory zalewamy odrobiną wody i odstawiamy na 10 min.
  2. Czerwoną fasolę, wyjęte z wody suszone pomidory oraz miękką gruszkę miksujemy na gładką pastę i doprawiamy pieprzem*.
  3. Plastry bakłażanów opłukujemy bieżącą wodą i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
  4. Na plastry bakłażana nakładamy sporą ilość pasty i zwijamy w roladki. Możemy podawać z grillowanymi plastrami gruszki.

*Pastę możecie doprawić dowolnie, według własnego uznania.

 

Smacznego! 😉