Piernikowy krem z batata

Kolejny świąteczny przepis to lekki, słodzony daktylami krem piernikowy! Ciężko mu się oprzeć bo wprost rozpływa się w ustach. Wśród słodkich kremów jest od teraz moim numerem 1. Oczywiście możecie zjeść go samodzielnie lub wykorzystać jako masę np. do tarty, sprawdzi się wspaniale w obu wersjach. Pamiętajcie, że Święta mogą być pyszne i zdrowe 😉

Do deseru dodajcie owoce granatu (lub pomarańczę) i delektujcie się jego pysznym piernikowym smakiem przy uroczym blasku choinki i melodii kolęd w tle!

 

krem-piernikowy

Składniki

  • 1 batat (250g)
  • 100g suszonych daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki stałej części mleka kokosowego (schłodzonego min. 24h w lodówce)
  • 1 średnia pomarańcza
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika ( ja użyłam firmy  Dary Natury*)
  • 1/2 granatu

*Skład: Anyż gwiazdkowy; imbir, cynamon mielony, goździki, ziele angielskie, pomarańcza skórka, gałka muszkatołowa mielona, kardamon mielony.

krem-piernikowy1

Wykonanie

  1. Batata obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 min.
  2. Do ostygniętego, rozgniecionego widelcem batata dodajemy startą skórkę z pomarańczy*. Daktyle natomiast odcedzamy z wody, zalewamy wyciśniętym sokiem z pomarańczy i blendujemy.
  3. Zblendowany daktylowo-pomarańczowy mus dodajemy do batata razem z przyprawą do piernika i jeszcze raz wszystko blendujemy.
  4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy i kakao, odstawiamy do ostygnięcia i  mieszamy ze stałą częścią mleka kokosowego.
  5. Następnie przelewamy płynną czekoladę do przygotowanego kremu i dokładnie mieszamy. Gotowy deser nakładamy do szklanek dekorując go owocami granatu ( możecie użyć również pomarańczy).

*Pomarańczę należy sparzyć gorącą wodą.

Smacznego! 😉

 

  • Proponowałabym skórkę z pomarańczy wyszorować przed starzeniem, gorąca woda uaktywnia bowiem środki konserwujące na czas transportu, przeciwpleśniowe