Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną

Wiadomo, że święta  bez śledzi to nie święta. W tym roku przygotowałam więc dla Was wyjątkowy przepis z ich udziałem. Co prawda, nie należę do wielkich fanów śledzi ale ten pomysł skradł moje serce i kubki smakowe. Dla osób lubiących słodko-słone smaki będzie strzałem w 10! 😉

 

sledzie

 

Składniki

  • 300 g śledzi z solanki
  • 8 szt suszonych na słońcu pomidorów
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2  łyżeczki sosu sojowego (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Wykonanie

  1. Śledzie wkładamy do naczynia z letnią wodą i moczymy ok. 2-3 h ( warto sprawdzić jak bardzo są słone i od tego uzależnić czas moczenia). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
  2. Po namoczeniu, śledzie kroimy w mniejsze lub większe kawałki (ja preferuję mniejsze), dodajemy żurawinę, cebulę, suszone pomidory.
  3. Do naczynia z olejem dodajemy sos sojowy, pieprz oraz wędzoną paprykę, następnie zalewamy nim śledzie i mieszamy. Tak przygotowane śledzie umieszczamy w słoiku i  przechowujemy w lodówce.

Smacznego! 😉