Świąteczny piernik przekładany dżemem

Dzisiaj Mikołajki więc nadszedł czas na świąteczne przepisy! Pierwszy z nich to piernik, którego nie może zabraknąć wśród bożonarodzeniowych ciast! Korzenny, zbity, przełożony kwaskowatym dżemem! Po prostu pyszny! 😉

 

 

Składniki

  • 100g migdałów (+ 1 garść na posypkę)
  • 100g daktyli
  • 150g miodu (lub syropu z agawy w wersji wegańskiej)
  • 1 szklanka mąki ryżowej (150g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (50g)
  • 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 150g domowego dżemu porzeczkowego

Polewa

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki dżemu porzeczkowego (lub innego o kwaśnym smaku)

 

Wykonanie

  1. Migdały zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 min., a następnie odcedzamy i obieramy ze skórek. Daktyle również zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 min.
  2. Płatki owsiane i migdały blendujemy, następnie dodajemy do nich resztę suchych składników. W drugim naczyniu  blendujemy odcedzone z wody daktyle i mleko, gdy otrzymamy gładki płyn dodajemy miód, olej kokosowy i jeszcze przez chwilę blendujemy.
  3. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się ze sobą. Ciasto wylewamy do blaszki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 50-60 min*. Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe do wyjęcia. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  4. W międzyczasie przygotowujemy polewę, wszystkie potrzebne składniki  wkładamy do miski i umieszczamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do momentu, aż się połączą i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Gdy ciasto jest chłodne, szerokim i ostrym nożem kroimy je na 2 części i przekładamy dżemem porzeczkowym. Na koniec piernik polewamy polewą i posypujemy posiekanymi migdałami. Odstawiamy do lodówki aby wchłonął wilgoć z dżemu i ładnie się połączył.

*Piernik upiekłam w piekarniku gazowym, w elektrycznym piekarniku czas pieczenia na pewno będzie krótszy.

Smacznego!