Lniane łamańce – idealna zdrowa przekąska

Po gryczanych chlebkach przyszedł czas na kolejny Hit! Czyli lniane łamańce na bazie kaszy jaglanej, siemienia lnianego oraz migdałów. Pożywne i zdrowe, idealne dla dużych i małych, alergików i wegan oraz wszystkich, którzy po prostu chcą się zdrowo odżywiać. Już po pierwszym kęsie nie sposób się od nich oderwać !

Stanowią niezawodną przekąskę, gdy dopadnie nas głód. Świetnie smakują zarówno solo jak i z różnymi pastami. Wszelkie kombinacje zatem mile widziane 😉


Siemię lniane należy do polskich superfoods. Wielu jednak, kojarzy się jedynie z ziarenkami pozbawionymi smaku, które po zalaniu wodą tworzą mało apetyczny kleik. A prawda jest taka, że mają  znacznie bogatsze wnętrze. Przede wszystkim zawierają bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Pod tym względem spokojnie mogą konkurować z nasionami Chia. Co więcej, są źródłem wapnia, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego oraz lignanów – silnych antyutleniaczy działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Tak więc, siemię lniane powinno znaleźć się w każdej kuchni, zwłaszcza alergików i wegan.

 

Składniki

  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 80 g migdałów
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 szklanki wody

łamańce 6

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną sparzamy wrzątkiem, gotujemy w dwukrotnie większej ilości wody i odstawiamy do wystygnięcia. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min. i obieramy ze skórek.Tak przygotowane migdały prażymy w piekarniku ok.10-15 min. w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru.
  2. Chłodne migdały i kaszę jaglaną blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę ręką. Na koniec dodajemy stopniowo wodę, sprawdzając czy masa staje się zwarta tak, aby udało się uformować z niej kulę.
  3. Kulę z powstałej masy wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto wraz z arkuszem na, którym je rozwałkowaliśmy przenosimy na blaszkę do pieczenia (formujemy dodatkowo rękoma, jeżeli jest taka potrzeba). Placek nacinamy ostrym nożem w kształt prostokątów, kwadratów lub trójkątów.
  4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 min. w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczemy odstawiamy do wystygnięcia. Gdy placek jest już zimny możemy go połamać wzdłuż linii nacięć.

Smacznego ! 😉