Szybki wege obiad – kasza jaglana z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Proste, wytrawne danie z kaszą jaglaną to idealna propozycja na szybki wege obiad. Powstało całkiem przypadkowo, gdy głodna, w piątkowy wieczór wpadłam do rodzinnego domu po 4- godzinnej podróży pociągiem. Niestety lodówka, nie uzupełniona jeszcze o zakupy, świeciła pustkami. Jedyne co udało się znaleźć i zaliczyć do produktów dozwolonych (bezglutenowych, bezmlecznych) to pół koszyczka pieczarek i ledwo napoczęte opakowanie suszonych pomidorów…

Nigdy nie przepadałam za kaszą jaglaną w wersji na „słono”, a może nawet nigdy jej w takiej postaci nie jadłam, i trzymałam się kurczowo stwierdzenia, że smakuje mi jedynie w słodkiej wersji. Gdy przygotowałam te danie, uświadomiłam sobie jak bardzo się myliłam. Teraz jest jednym z moich faworytów jeżeli chodzi o szybkie, wegańskie obiady dla zapracowanych 😉

 

 

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 250g pieczarek
  • 70g suszonych na słońcu pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól ziołowa, świeżo mielony pieprz (Dary Natury)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy w dwukrotnie większej ilości wody. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy, na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Pomidory suszone kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  2. Cebulę wraz z pieczarkami  umieszczamy na patelni i podgrzewamy. Gdy z pieczarek odparuje w połowie woda, dodajemy suszone pomidory, a na sam koniec kaszę jaglaną, oliwę z oliwek oraz przyprawy i podgrzewamy na ogniu jeszcze ok 5 min.

Smacznego!