W roli głównej – burak i batat

Pieczone buraki i bataty, posypane prażonym sezamem, mogłyby codziennie lądować na moim stole. Dla mnie to połączenie idealne. Nie  wymaga specjalnych umiejętności i nie pochłania zbyt wiele czasu. Czyli szybko, smacznie, zdrowo – to co lubię najbardziej! 😉

 

Składniki (2 nieduże porcje)

  • 1 średni burak
  • 1 średni batat
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Buraka i batata obieramy i myjemy. Buraka kroimy ostrym nożem w cienkie plasterki, natomiast batata możemy pokroić trochę grubiej.
  2. Pokrojonego buraka i batata mieszamy  z oliwą z oliwek i szczyptą soli. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 30 min.
  4. Sezam prażymy na rozgrzanej patelni, aż uzyska złoty kolor i posypujemy nim upieczone warzywa.

 Smacznego! 😉