Placki z soczewicą, pieczarkami i natką pietruszki

Wiosenne placki, wypełnione po brzegi natką pietruszki – to musi być dobre! I zapewniam Was – jest bardzoooo dobre! Co więcej, stanowią fajną propozycję na bezmięsne danie, będące źródłem białka, zarówno zwierzęcego jak i roślinnego. Świetnie sprawdzą się jako lunch lub kolacja, również poza domem 😉

 

 

Składniki (8-10 szt.)

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 250g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • sól ziołowa, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa

 

Wykonanie

  1. Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy i blendujemy. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę podduszamy na patelni z odrobiną wody. Dodajemy pieczarki i dalej dusimy, aż woda z pieczarek odparuje i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Do soczewicy dodajemy, poszatkowaną natkę z pietruszki, pieczarki z cebulą, jajko, mąkę, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną tłuszczu ( tylko przed pierwszą porcją placków), placki smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Placki można podać w towarzystwie różnych sosów, chutneyów lub po prostu sałatek 😉

Smacznego!