Cytrynowe ciasto z rabarbarem

Rabarbar to dla mnie  beztroskie dzieciństwo i podwórkowe zabawy, podczas których długie, soczyste łodygi co chwilę maczane były w cukrze. To również domowe obiady mamy, popijane kwaśnym kompotem z kawałkami tego oto warzywa. A teraz? Teraz rabarbar będzie kojarzył mi się z ciastem… delikatnym, o lekko cytrynowym smaku. W sam raz do wieczornych, wakacyjnych pogawędek na świeżym powietrzu 😉

 

Składniki

  • 100g mąki ryżowej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 40g oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 100g rabarbaru

Wykonanie

  1. Rabarbar myjemy i kroimy na grube plasterki. Banany dokładnie blendujemy, aby powstał mus.
  2. Do suchych składników dodajemy roztopiony olej kokosowy, jajko, syrop daktylowy oraz sok i otartą skórkę z uprzednio sparzonej cytryny.
  3. Ciasto wylewamy do niedużej blaszki lub żaroodpornego naczynia, na wierzchu układamy kawałki rabarbaru.
  4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  • Jeżeli ciasto wyjdzie bardzo gęste, można dodać odrobinę wody, jednak przy dobrze zmiksowanych bananach nie powinno być takiej potrzeby.

Smacznego! 😉