Najlepszy chleb bezglutenowy z ziarnami!

Najlepszy bezglutenowy chleb ever! Tak jednym zdaniem mogłabym ocenić ten wypiek. I zapewniam was, że nie ma w nim krzty przesady, bo chleb jest naprawdę przepyszny. A stwierdzenie to nie wynika jedynie z mojej opinii, tylko wielu osób nie będących na diecie bezglutenowej, które miały okazję skosztować tego ziarnistego wypieku. Ale, ale! To nie koniec… kolejny atut…. To najprostszy chleb w przygotowaniu! – uwierzcie mi, wszystkie czynności zajmą wam nie więcej niż 15 min., a radość z domowego, pachnącego chleba – bezcenna.

Jako dietetyk pragnę nadmienić, że dzięki tak dużej zawartości ziaren, chlebek stanowi prawdziwą skarbnicę składników mineralnych i witamin z gr B. W związku z tym korzystnie wpłynie na stan skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo poprawi pamięć i koncentrację!

 

 

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki pestek dyni
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki wody

 

 

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto ok. 10 min.
  2. Blaszkę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
  3. Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60-70 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleba, wyjmujemy go z blaszki, zdejmujemy papier i ostawiamy do ostygnięcia.

Porady:

  • Mój patent na ciepłe miejsce, aby chleb porządnie wyrósł – włączyć na  kilka minut piekarnik, tak aby zrobiło się w nim ciepło ale nie gorąco i wstawić chleb do wyrośnięcia.
  • Chleb po upieczeniu należy owinąć szczelnie bawełnianą ściereczką lub papierem do pieczenia, aby nie wysychał za szybko.
  • Najlepiej smakuje do 3 dni po upieczeniu, bez problemu można go również pokroić na kromki, owinąć folią aluminiową i zamrozić.

Smacznego! 😉

  • Agnieszka Kubasińska

    Jaki fajny przepis:)

    • Bezglutenowy dietetyk

      dziękuję 😉